Innovation & Forskning

Granskning: ger omega-3 skydd mot hjärtinfarkt?

Nya studier väcker tvivel om omega-3 fettsyror verkligen skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Den europeiska läkemedelsmyndigheten inleder nu en granskning.

”Vegansk mjölk” av svenska forskare snart i butik

Forskare vid Lunds universitet har tagit fram ett växtbaserat livsmedel likt mjölk som kan ersätta flera mejeriprodukter i mataffären. Dessutom är "mjölken" särskilt lämpad för veganer med extra omega 3-fetter.

Fett kan bekämpa bakterier som ger magsjuka

Forskare i Danmark visar att fettsyror som omega-3 kan oskadliggöra listeria-bakterier. Resultaten öppnar möjligheten att behandla farliga bakterier med fett.

Enkel astmabehandling finns i mataffären

Forskare visar att omega-3 i vanlig fiskolja kan bromsa den inflammation som orsakar astma. Men vanliga mediciner som behandlar astma kan motverka effekten.

Tillskott under graviditeten minskar risk för astma

Ett lättillgängligt tillskott under tredje trimestern av graviditeten minskar risken för astma hos barnet med över femtio procent enligt en ny studie.

Omega-3 kan förebygga högt blodtryck

Unga och friska kan förebygga högt blodtryck genom att äta mat med mycket omega-3 visar en ny studie.

Ryktena stämmer – omega3 förebygger dödlig hjärtattack

I en sammanställning av 19 studier från hela världen fann forskare att olika omega-3 fettsyror som EPA, DPA, DHA och ALA var kopplade till lägre risk att dö av en hjärtattack.