Omega 3 som kosttillskott

Omega-3 som kosttillskott är mycket vanligt, framförallt fiskolja. Livsmedelsverket rekommenderar dock inte tillskott av omega-3 utan förespråkar en varierad kost med fisk två till tre gånger i veckan.


hälsobutik 1Omega-3 som kosttillskott är mycket vanligt, framförallt fiskolja. Livsmedelsverket rekommenderar dock inte tillskott av omega-3 utan förespråkar en varierad kost med fisk två till tre gånger i veckan. På det sättet får du i dig omega-3 men också andra näringsämnen och fettsyror i en bra balans. För de som inte äter fisk eller är fiskallergiker finns det rikligt med omega-3 i, bland annat, rapsolja.

Risker med kosttillskott

Omega-3 minskar blodets levringsförmåga. Därför kan tillskott av omega-3 leda till förlängd blödningstid om du gör dig illa. Personer som tar antikoagulerande medicin eller acetylsalicylsyra (exempel Aspirin, Treo), som också är blodförtunnande, bör rådgöra med en läkare innan hen tar tillskott. Det finns även andra läkemedel som kan reagera tillsammans med omega-3-tillskott så det är viktigt att berätta för din läkare att du tar omega-3 vid läkarbesök.

Omega-3 under graviditeten

För fostrets utveckling är omega-3 fetter mycket viktigt. Därför bör kvinnor äta fet fisk två till tre gånger i veckan under graviditeten. Om du är gravid och inte äter fisk är det därför viktigt att tala med din barnmorska för att få råd om hur du kan få i dig tillräckligt med omega-3.