Hälsoeffekter av omega-3
Essentiella omega-3 fettsyror är livsviktiga för flera organ i kroppen. Omega-3 är också kopplat till lägre risk för hjärtsjukdomar och depression.
Hälsoeffekter av essentiella fettsyror
De essentiella fettsyrorna (omega-3 och omega-6) kan påverka allt ifrån blodtryck, njurarnas funktion, immunförsvarets funktion och blodets förmåga att koagulera. Dessutom är de nödvändiga för hjärnans utveckling och funktion. Därför är det viktigt för både vuxna och barn att få i sig tillräckligt med omega-3 och omega-6 i kosten.
Kopplingen mellan fet fisk och hjärtsjukdomar
Omega-3 blev speciellt uppmärksammat på 1970-talet då det upptäcktes att bland annat inuiter på Grönland sällan drabbades av hjärt- och kärlsjukdomar samtidigt som de åt mycket mat med omega-3, som fet fisk.
På senare år har det varit svårt att visa exakt hur omega-3 har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar vilket har gjort kopplingen svagare. Läkemedelsverket menar till exempel att det inte går att behandla hjärt- och kärlsjukdomar eller stroke enbart med tillskott av omega-3.
Men forskning pågår fortfarande för att förtydliga hälsoeffekterna av omega-3. En teori som har lyfts fram är att balansen mellan omega-3 och omega-6 i kosten är viktig. De två fettsyrorna har ofta motsatt effekt i kroppen, till exempel kan omega-3 ha en blodförtunnande effekt medan omega-6 gör det motsatta. Omega-3 och 6 förekommer ofta tillsammans i livsmedel men mer av omega-6. Därför är det lättare att få i sig större mängder omega-6. Många menar att vi idag får i oss för mycket omega-6 och att balansen är rubbad vilket leder till olika hjärtsjukdomar och inflammatoriska sjukdomar. Andra menar att det inte är balansen som spelar någon roll men den totala mängden av fett vi får i oss som kan skada.
Depression
En del forskning tyder på att omega-3 kan ha en antidepressiv effekt. Det är främst små studier som har visat att tillskott av omega-3 kan lindra symtom vid depression.