Ryktena stämmer – omega3 förebygger dödlig hjärtattack

I en sammanställning av 19 studier från hela världen fann forskare att olika omega-3 fettsyror som EPA, DPA, DHA och ALA var kopplade till lägre risk att dö av en hjärtattack.


Över 45 000 friska människor från 16 olika länder, bland annat Sverige, är inräknade i resultaten. I varje studie mättes nivåer av omega-3 från fisk, skaldjur och grönsaker i blod och vävnad under tio år. Under den perioden fick omkring 8000 deltagare en hjärtattack varav 2800 dog. Ingen koppling fanns mellan omega-3 fetter och risk för att få en hjärtattack i sig men just de dödliga hjärtattackerna minskade. Kopplingen var oberoende kön, eventuell diabetes diagnos och användande av kolesterol-sänkande medicin.

En mer pålitlig metod

Tidigare forskning har antytt att omega-3 skyddar mot hjärtsjukdomar men resultaten har inte varit övertygande. Det kan bero på att tidigare studier främst tittat på vad människor äter för att sedan uppskatta hur mycket omega-3 de fått i sig. I denna studie har istället omega-3 nivåer mätts direkt i blodet.

Olika sorters omega-3

Omega-3 är namnet på en familj av fettsyror varav en, ALA, är livsviktig att få i sig i kosten eftersom kroppen inte kan göra den själv.

ALA finns rikligt i vegetabiliska oljor som rapsolja samt gröna bladgrönsaker och nötter.

EPA, DPA och DHA finns speciellt i fet fisk som lax och tonfisk, dessutom i skaldjur.