Ryktena stämmer – omega3 förebygger dödlig hjärtattack
Över 45 000 friska människor från 16 olika länder, bland annat Sverige, är inräknade i resultaten. I varje studie mättes nivåer av omega-3 från fisk, skaldjur och grönsaker i blod och vävnad under tio år. Under den perioden fick omkring 8000 deltagare en hjärtattack varav 2800 dog. Ingen koppling fanns mellan omega-3 fetter och risk för att få en hjärtattack i sig men just de dödliga hjärtattackerna minskade. Kopplingen var oberoende kön, eventuell diabetes diagnos och användande av kolesterol-sänkande medicin.
En mer pålitlig metod
Tidigare forskning har antytt att omega-3 skyddar mot hjärtsjukdomar men resultaten har inte varit övertygande. Det kan bero på att tidigare studier främst tittat på vad människor äter för att sedan uppskatta hur mycket omega-3 de fått i sig. I denna studie har istället omega-3 nivåer mätts direkt i blodet.
Olika sorters omega-3
Omega-3 är namnet på en familj av fettsyror varav en, ALA, är livsviktig att få i sig i kosten eftersom kroppen inte kan göra den själv.
ALA finns rikligt i vegetabiliska oljor som rapsolja samt gröna bladgrönsaker och nötter.
EPA, DPA och DHA finns speciellt i fet fisk som lax och tonfisk, dessutom i skaldjur.